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Section 00 9113 
Addendum No. 1 

 
MTIGWAAKIIS HOUSING COMPLEX WELL HOUSE AND WATER MAIN 

CHARLEVOIX COUNTY, MICHIGAN 
 

To all prospective bidders and others concerned, YOU ARE HEREBY ADVISED THAT the Contract Documents 
for the above referenced Project are revised in the following particulars: 
   

Section 
 

Description of Change 

Table of Contents ADD “00 2213 Supplementary Instructions to Bidders 00 2213-1” 
between Sections 00 2113 and 00 4243. 

  
Bid Form,  
PART A – WELL 
HOUSE, Item 17. 

CHANGE “2-inch dia C900 PVC” TO “2-inch dia, HDPE” 

  
Sheet Description of Change
  
C3.0 CHANGE “2-INCH DIA C900 PVC” TO “2-INCH, HDPE” from existing wells 

to new well house. 
  
General/Clarifications 

Question #1 - Section 04 2000 Unit Masonry 2.05 A 1 calls for Stainless Steel joint reinforcement 
which is typically specified every course below grade. The wall section detail calls for joint 
reinforcement every three courses which would only provide joint reinforcement at two 
locations. Please clarify joint reinforcement spacing.   
 
Answer #1 - The horizontal joint reinforcement is to be galvanized, spaced every 16” vertically 
(every other course). 

 
Question #2 - Masonry Note 4 on C0.0 calls for an 8’’ bond beam with two #5 horizontal bars at 
top of wall. Top of wall is 6’’ CMU which can only accommodate one #5 horizontal bar. Would 
installing bond beams at top course of 8’’ and 6’’ CMU with two #5 bars in the 8’’ and one in 6’’ 
CMU be acceptable?   
 
Answer #2 - Yes, install one bond beam at top 8” course with two #5 cont. bars. Another bond 
beam at top 6” course with one #5 cont. bar will be acceptable. 

 
Question #3 - Masonry Note 5 on C0.0 calls for #5 rebar at 48’’ OC, wall section detail shows 
every 18’’. Please note that 16’’ OC is typically center of core to center of core in standard 
CMU. Please clarify vertical rebar spacing.   
 
Answer #3 - The DWLS #5 bars should be spaced at 16” c/c to agree with the spacing of the 
CMU cells. The #5 @ 48” is required if the ½” x 32” anchor bolt does not fall into a cell where 
there is a DWL #5 @ 16”. 

 
This Addendum is hereby incorporated into the original Contract Documents for the bidding referred to 
above and is considered as binding as though originally appearing therein. RECEIPT OF THIS ADDENDUM 
MUST BE NOTED in the place provided on the Proposal page 00 4243-1 dated June 30, 2023. 


